Łukasz Konik SERwuje. Placuszki dyniowe z Serem Korycińskim Swojskim, miodem i truskawkami.
- pluserpl
- 26 maj 2024
- 1 minut(y) czytania
Łukasz Konik Ambasadorem Marki Zarzeccy! To dla nas ogromna radość, że nasze sery zdobyły serce Łukasza. Dlatego gotujemy dla Was wspólnie kilka przepysznych dań, abyście mogli zobaczyć w jak kreatywny sposób można w kuchni wykorzystać Ser Koryciński Swojski Zarzeccy.
Kolejny odcinek to...
Danie na słodko. Pyszne placuszki dyniowe z Serem Korycińskim Swojskim, miodem i truskawkami. Szybkie i niezwykle efektowne danie, doskonałe na śniadanie. Ser Koryciński Zarzeccy kupicie m.in. w Biedronce, Carrefour (Polska Gościna), Stokrotce czy Auchan. Dynię piżmową lub puree z dyni kupisz przez cały rok w popularnych marketach.
Składniki:
120 g Sera Korycińskiego Swojskiego Zarzeccy
200 g puree z dyni
100 g truskawek
2 jaja
150 g mąki pszennej
1 łyżka miodu
2 łyżki masła klarowanego
Truskawki przygotuj do dekoracji na sam koniec, a resztę składników dokładnie wymieszaj.
Na dobrze rozgrzaną patelnię wrzuć masło klarowane, a kiedy się rozpuści dodawaj placuszki na patelnię. Jeden placek to jedna łyżka stołowa. Smaż placek po ok. minucie z każdej strony, wykładaj na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru masła.
Gotowe danie wyłóż na talerz. Pokrój truskawki na połówki, połóż na placki, a całość polej odrobiną miodu... Mmmm, pyszne!
Smacznego!
コメント